Társ a küzdelemben-Avemar

Társ a küzdelemben-Avemar

CACHEXIA

2021. december 08. - Avemar_Társ a küzdelemben

A daganatos megbetegedés számos esetben járhat drasztikus mértékű súlyvesztéssel. A kóros soványságot (cachexia) okozhatja a daganat által kiváltott étvágycsökkenés, felszívódási zavar, de akár az idegesség, a betegséggel vagy az onkológiai kezelésekkel járó esetleges mellékhatások (pl.: hasmenés, hányinger, hányás, nyálkahártya-gyulladás, stb.) is. A súlyvesztés hátráltathatja a gyógyulást, ronthatja az életminőséget, vagy befolyásolhatja a daganatellenes kezelések megkezdését vagy folytatását.

 

Az Avemar termékcsalád – melynek természetes eredetű aktív összetevője, a fermentált búzacsíra-kivonat – alkalmazása ajánlott a betegség során fellépő kóros soványság esetén is.

Egyre több módon segít a fermentált búzacsíra-kivonat

Újabb kutatások bizonyítják a magyar készítmény sokoldalú hatékonyságát

 

 

hidvegi.jpg

Ha a magyarok orvostudományban, egészségügyben elért sikereire gondolunk, talán mindannyiunknak elsőként Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője jut az eszébe. Az ő munkássága nyomán kezdődött a napjainkban Avemar néven kapható, a daganatos betegek által használt speciális fermentált búzacsíra-kivonatot tartalmazó magyar találmány fejlesztése, ami nemzetközi elismertséggel büszkélkedhet, olyannyira, hogy Amerikában többnyire csak Hungarian powdernak, vagyis magyar puskapornak hívják.

 

A fermentált búzacsíra-kivonat története egészen az 1990-es évek elejéig nyúlik vissza, ekkor állította elő először Hidvégi Máté biológus-mérnök, rákkutató, akit az Avemar kifejlesztéséért Göncz Árpád köztársasági elnöki aranyéremmel és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Jedlik Ányos-díjjal tüntetett ki. Az első doboz Avemar még izraeli importként jött be Magyarországra, az ő technológiai segítségükkel készülhetett el a szer. Hidvégi professzort a készítmény kifejlesztésének történetéről, tehát a múltról és a legújabb kutatási eredményekről, a jelenről és jövőről is kérdeztük.

 

„Az ötletet, vagy inkább így nevezem: iránymutatást Szent-Györgyi Albert rákelmélete adta. Szent-Györgyit 1978-ban személyesen is megismerhettem, dedikációm is van tőle. Szegedi munkásságának idején szoros barátságot ápolt a Kolozsvárról Szegedre települt Dávid Lajos gyógyszerészprofesszorral és annak családjával. Az volt hozzá az »ajánlólevelem«, hogy Dávid Lajos volt a nagyapám. Szent-Györgyit mindig is érdekelte a rákkutatás. Birtokomban van egy német nyelvű levele nem sokkal a Nobel-díja előttről, amiben arról ír, hogy a biológiai oxidáció mellett a rákkutatás érdekli és szeretne ezzel is foglalkozni. Szent-Györgyi a pályafutása utolsó évtizedében dolgozta ki rákelméletét. Utóbbi szerint a sejtjeink akkor tekinthetők egészségesnek, ha a bennük levő fehérjék elektromosan vezetők. Ha a fehérjék elvesztik a vezetőképességüket, akkor a sejt elveszti a differenciálódás képességét és tumorsejtté alakul. Azt pedig, hogy a sejtek fehérjéi elektromosan vezetők vagy nem, a légkör oxigénmolekulái fogják meghatározni. Az oxigénmolekulának két párosítatlan elektronja van. Ezek állapotától függ az oxigén energiája. A sejtjeinkben, szöveteinkben zajló, az élethez elengedhetetlen biológiai oxidációhoz maximális energiájú oxigénre van szükség. A légkör oxigénje azonban nem ilyen, mert ha maximális energiájú lenne, akkor a belélegzésekor bizonyosan meghalnánk. Ezt a látszólagos ellentmondást Szent-Györgyinek sikerült feloldania, és ez a megoldás adta rákelmélete lényegét. A biológiai oxidáció során az oxigén maximális energiájúvá alakul, azonban ez a hatalmas oxidációs energia egy kinon (kisméretű szerves molekula) közbeiktatásával rögtön felhasználódik és a sejtet nem károsítja. Szent-Györgyi híres intuíciójával rájött, hogy a biológiai oxidáció egyetemes kinonja emberben a metoxi- és a dimetoxihidrokinon, amelyek a légköri oxigént aktiválják, miközben a dimetoxi-molekula hozzákapcsolódik a fehérjékhez, és azok vegyértéksávjait elektromosan vezetővé alakítja. E mechanizmussal a biológiai oxidáció nemcsak a sejt anyagcseréje energiaszükségletét biztosítja, de fenntartja a fehérjék elektromos vezetését, a sejtdifferenciálódást és az egészséges anyagcserét is. Szent-Györgyi rákelméletének fő következtetése, hogy a metoxi- és dimetoxihidrokinonok hiánya a biológiai oxidáció elromlásához és végül rákos elfajuláshoz vezet. Nem sokkal a halála előtt még Szent-Györgyi maga, elhunyta után pedig kollégái in vitro vizsgálatokat és laboratóriumi állatkísérleteket végeztek a metoxihidrokinonok rákellenes hatásának igazolására. Ezeket az eredményeket látva, egyszerűen elhittem Szent-Györgyi elméletét. És azt kell mondjam, hogy ez a hit lett tudományos pályafutásom legfontosabb választása.

 

Juhász-Nagy Pál tanítványa vagyok. Ő volt az ELTE TTK „egyik szellemi világítótornya” (Bárdos György kifejezése). Pali tanította, hogy a választás: sors. Egy növényi propagulum sztorija, például, hogy egy mag kicsírázik-e; ha igen, akkor kifejlődik-e a növényke, gyökérrel, hajtással; ha kifejlődött, akkor megfelelő talajba gyökerezik-e; ha igen, akkor a környezeti feltételek alkalmasak-e, hogy növekedjék és termést hozzon stb., vagyis ez a sztori, másképp mondva, e propagulum sorsa választások szekvenciája. A választásszekvenciák például gráffal reprezentálhatók és modellezhetők. Megjegyzem, az ember sorsa is választások egymásutánja: iskola-, tanulás-, pályaválasztás, társ-, házastárs kiválasztása; sokszor a betegségünket is választjuk (pl. életmóddal, táplálkozással stb.), és van, hogy a halálunkat is (pl. öngyilkosság, védőoltások elutasítása stb.). A sors mint választásszekvencia elvét alkalmazza Szondi Lipót sorsanalízise.

 

Visszatérve Szent-Györgyihez, az említett különleges kinonok legbőségesebb természetes forrása, elhiszik nekem vagy nem, a búza. A búza, vagyis a kenyérgabonánk, azaz egy fűféle. Termése, a búzaszem, három anatómiailag élesen elkülöníthető részből áll: korpa, csíra, magbelső. Ha megőrlik, utóbbi adja a lisztet. A korpát és a búzacsírát takarmánynak használják. Vagyis mi, emberek megesszük a nem túl értékes magbelsőt, és annyira önzetlenek vagyunk, hogy az értékes korpát és a még becsesebb csírát a disznónak és a baromfinak adjuk. A búzaszem malmi csírafrakciója tartalmazza az olajat és értelemszerűen a zsíroldékony molekulákat, köztük a metoxihidrokinonokat. Utóbbiak nem szabad formában vannak jelen, hanem cukorhoz kötve, glikozidként. Az élesztőgomba igen jó glikozidázforrás. A glikozidáz enzimek a glikozidos kötések elhasításával felszabadítják a búzacsíra metoxihidrokinonjait. Ebből az egyszerű gondolatból kiindulva, éveken át tartó biotechnológiai kísérletekkel, amelyeknek egy részét tanítványommal a Grazi Egyetemen folytattam, eljutottam a fermentált búzacsíra-kivonat, az Avemar gyártástechnológiájának meghatározásához.

 

De egy korábbi fontos történetet el kell mondjak. Szent-Györgyi halála (1986) után idővel elhagyottá vált a Woods Hole-i laboratóriuma, amely az óceánkutató intézetben volt. Valaki ki akarta bérelni az egész emeletet, ezért elkezdték felszámolni az egykori Szent-Györgyi-labort. Szakmai mentorom, Fodor Gábor, a Nyugat-Virginiai egyetem szerveskémia professzora tudta rólam, hogy búzacsíra-kutatással szeretnék foglalkozni, és megkérte Szent-Györgyi egykori asszisztensét, Jane McLaughlint, hogy a kinonokkal kapcsolatos anyagokat ne dobják ki, hanem küldjék el nekem Budapestre. Így kaptam meg Szent-Györgyi Albert rákkutatási hagyatéka egy részét, ma is őrzöm kézírással megjelölt vegyszeres üvegcséit. Akkoriban docensként a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán dolgoztam. Volt egy PhD hallgatóm, Tömösköziné Farkas Rita, aki a diplomamunkáját is nálam készítette. Azt szerettem volna (és ez így lett), hogy a doktori értekezését a fermentált búzacsíra-kivonat kutatásából írja. Pénzügyi megszorítások miatt a Vegyészmérnöki Kar nem tudta fizetni a doktoranduszom ösztöndíját, havi 12 ezer forintot, ami akkoriban sem számított soknak. A saját pénzemből, később a szüleim pénzéből fedeztem a kutatásokat. Felhívtam Fodor Gábort, hogy tudna-e segíteni abban, hogy találjak egy megfelelően felszerelt laboratóriumot, ahol Ritával szívességi alapon dolgozhatunk. Így kerültünk Grazba, az ottani egyetem biokémiai tanszékére, Hermann Esterbauer professzor laboratóriumába, ahol a biotechnológiai kísérleteinket meg tudtuk valósítani. Esterbauer az egyik legnagyszerűbb ember volt, akivel pályafutásom során találkoztam. Érdekes, hogy mennyi támogatást kaptam a legnagyobb tudósoktól! Példaként említem, hogy a nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás (HPLC) módszerfejlesztésünkben nem más segített, mint Horváth Csaba vegyészmérnök, a HPLC feltalálója. A grazi kísérleteket igazi független nyugalomban végeztük. Ma már biztos vagyok benne, hogy a független nyugalom a tudományos alkotómunka alapfeltétele, sőt minden alkotó tevékenységé. Arany János sem vágyott másra.

 

Jártam néhányszor az izraeli Weizmann Intézetben, Rehovotban. Egyik alkalommal Gergely János immunológust látogattam meg, aki az alkotói szabadságát töltötte. Akkor éreztem meg, milyen az intézményesített független nyugalom. A Weizmann ugyanis erről szólt. A kutatók bent laktak az intézetben, ligetszerű területen levő funkcionális és kényelmes egyenházakban, örökzöld eukaliptuszfák csendes, állandó morajlása alatt. Azt kutatták, amihez kedvük volt, a hobbijuk volt a munkájuk, nem parancsolt nekik senki. Múlt időben fogalmazok, mert nem tudom, manapság is így van-e.

 

A fermentált búzacsíra-kivonat ipari méretű gyártását a Biropharma Kft. gyógyszergyártási (GMP) minősítésű üzemében, Kunfehértón, az ottani kollégákkal, Nagypál Lászlóval és Déri Klárával valósítottuk meg. Fontosnak tartottam, hogy a termék gyártása gyógyszergyár minősítésű helyen történjék, mert a készítménynek gyártási tételről gyártási tételre, évről évre egyformának kell lennie, állandó mennyiségben kell tartalmazza a metoxi- és a dimetoxihidrokinonokat, és bár több száz másik molekulát is tartalmaz, amelyek többségének a képletét nem ismerjük, ám a hatáshoz jelenlétük és rögzített koncentrációarányaik is elengedhetetlenek.

 

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. számú Pathologiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében zajlott a kutatómunka következő fázisa. Közel száz állatkísérletről, évek munkájáról beszélek. Az ezekben közreműködő kollégák – mások mellett – Szende Béla, enciklopédikus tudású hisztológus, az intézet akkori igazgatója, Rásó Erzsébet, az experimentális rákkutatás egyik kiválósága, nemzetközi hírű kutató és Lapis Károly orvosakadémikus volt, akinek a fényképe a Rockville-i amerikai nemzeti rákkutatási központ folyóiratának címlapján szerepelt. Már a kutatások első évének (1995) végén megállapították, hogy a fermentált búzacsíra-kivonat nem mérgező, ugyanakkor immunstimuláns és csökkenti a daganatprogressziót, azaz a daganatos áttétek kialakulását. Kupa Mihály és Rózsa András, később pedig Resetár Ákos személyében sikerült befektetőket találnom, mert mondanom sem kell, addigra minden pénzem elfogyott, noha sok elvégzendő munka volt hátra. A kutatásokat feldolgozó tudományos közleményeink az 1990-es évek második felétől kezdve folyamatosan megjelentek.

 

Szent-Györgyi Albertnél olvastam, hogy amikor előállította a C-vitamint, szétküldte a világba, vizsgálják meg mások, és mondjanak róla tudományos véleményt. Átvettem tőle ezt a módszert, mert arra gondoltam, hogy nem fogom tudni megfizetni a szakma vezető kutatóit, intézményeit, de hátha lesznek olyan tudósok, akiket tudományos kíváncsiságból érdekelni fogja ez az izgalmas anyag és úttörő téma. Egy dolgot kértem csak: publikálják az eredményeiket. Akár jó, akár rossz, amit találtak. Zárójelben: természetesen a tudomány nem ismeri azt a szót, hogy rossz. A tudomány, ha igaz (ha nem igaz, akkor nem is tudomány), az mindig jó. Nem lehet más, mert minden tudományos kísérlet, becsületes mérés jobbá teszi a világot. Sorban jöttek a visszajelzések: Yehuda Shoenfeld professzor izraeli vizsgálatai szerint nemcsak rákban lesz hasznos az anyag, de autoimmun betegségek ellen is. Ausztrál kutatók megállapították, hogy az ún. metabolikus szindróma elnevezésű betegségcsoport kezelésében is jótékonynak tűnik a készítmény. Los Angelesben és Barcelonában elvégzett kísérletek alapján Boros László professzor és munkatársai a Nature Biotechnology nevű elit szaklapban már 2002-ben közölték, hogy az általam küldött készítmény nagy értéket fog képviselni a daganatos betegek ellátásában. Nem illik nevekkel dicsekedni, nem is folytatom. Most csak olyan külföldi országokat mondok, ahol vizsgálták az általam fejlesztett fermentált búzacsíra-kivonatot, és az eredményeket publikálták: Anglia, USA (Kalifornia, Arizona, New York, Texas, Maryland, Ohio, Washington DC, Florida), Izrael, Ausztria, Ausztrália, Fülöp-szigetek, Vietnam, Dél-Korea, Oroszország, Kanada, Svájc, Németország, Szlovákia, Csehország, Kína, Japán, Tajvan, Törökország, Görögország, Hollandia, Spanyolország, Olaszország.

 

Itthon a SOTE említett tudósaival arra konklúzióra jutottunk, hogy a fermentált búzacsíra-kivonatot minél előbb el kell juttatni a rászorulókhoz. A gyártás második fázisa Izraelben történt, először onnan érkezett Magyarországra a termék. Akkor még étrendkiegészítőként. Magyarországról és külföldről is megkerestek minket klinikusok, hogy szeretnék, engedélyezett protokoll szerint, betegekben megvizsgálni a készítmény hatásosságát. Az Avemar volt az egyetlen nem gyógyszer besorolású készítmény, amivel engedélyezett klinikai vizsgálatokat végeztek Magyarországon és külföldön daganatos, illetve autoimmun betegségben szenvedő emberekben. A klinikai kutatások eredményei alapján, Eckhardt Sándor onkológus, akadémikus előzetes jóváhagyásával, az Országos Onkológiai Intézet javaslatára 2002-ben törzskönyvezték az Avemart tápszerként, daganatos betegek részére, amit az Egészségügyi Közlönyben ki is hirdettek.”

 

A magyar gyártású készítmény már az egész világon elterjedt. Beszélne nekünk a fermentált búzacsíra-kivonatról közölt legújabb kutatási eredményekről? 

 

„A fermentált búzacsíra-kivonatról az utóbbi években is jónéhány publikáció jelent meg. Először egy klinikai kutatást említek. A Közel-Kelet legnagyobb gyógyintézménye és a világ »TOP 10« kórházai egyike a Sheba Orvostudományi Központ Izraelben. A kórház onkológiai osztályán, ami egy egész épület, vizsgálták a Magyarországon gyártott fermentált búzacsíra-kivonat hatását előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegekben. A Nutrition and Cancer folyóiratban megjelent közleményben a klinikusok a készítmény alkalmazását javasolják ebben a fontos és sajnos gyakori betegségtípusban is. Ez a cikk szépen illeszkedik az Avemarról a korábbi években megjelent számos klinikai publikáció sorába.

 

Szent-Györgyi Albert és egy másik kutató óriás, Otto Warburg mondta ki először, hogy a biológiai oxidáció folyamatának elromlása, illetve a sejtlégzés helyszínének, a sejt energiaközpontjának, a mitokondrium nevű sejtszervecskének funkcionális sérülése okozza a sejtek rákos elfajulását. A fermentált búzacsíra-kivonatról szóló egyik nagyszabású kutatási cikk, amely a közelmúltban jelent meg a legjobb természettudományos folyóiratok egyikében, a (Nature) Scientific Reports-ban, bizonyítékkal szolgál arról, hogy a készítményben levő hatóanyagok meg tudják gyógyítani a sérült mitokondriumot a daganatsejtekben, szubcelluláris szinten tehát megszüntethetik a rák kialakulásának okát. Ez egy izgalmas eredmény, aminek külön tudománytörténeti jelentőséget ad, hogy a közlemény egyik szerzője az a Nobel-díjas James D. Watson, akiről – Francis Crickkel együtt – a DNS molekulát elnevezték Watson és Crick-féle kettős spirálnak.

 

A fermentált búzacsíra-kivonat vírusellenes hatásairól egy kisebb közlemény már megjelent és egy nagy kutatási cikk pedig közlés alatt van. Nem a koronavírusról van szó, hanem a szerzett immunhiányos tünetegyüttest okozó vírussal fertőzött sejtek gyógyításának új lehetőségéről. De erről inkább egy másik alkalommal beszélgessünk.

 

Végül, ha vírusokról volt szó, megemlítem, hogy a koronavírus németországi fő kutatója, Christian Drosten több cikket írt arról, hogy a sejtek öntisztítási folyamatait beindító anyagok, az ún. autofágia-induktorok, potenciális koronavírus elleni szerek. A Würzburgi Egyetem Klinikai Központjának kutatói öt évvel ezelőtt publikálták, hogy a fermentált búzacsíra-kivonat autofágia-induktor. Az az érzésem, bár bizonyítani még nem állt módomban, hogy az Avemar hatékony segítőtárs lesz a koronavírus elleni küzdelemben is.”

 

Köszönjük a nagyon érdekes és tanulságos beszélgetést!

goncz_arpad.png

Szedhet-e olyan daganatos beteg Avemar speciális – gyógyászati célra szánt - tápszereket, aki emellett cukorbetegséggel (is) küzd?

A választ a lenti bekezdésekben, illetve a termékek részletes összetevőket tartalmazó táblázatában találjuk (lásd: www.avemar.hu)

Az Avemar készítmények négyféle termékváltozatban érhetők el, melyekben az alábbiak szerint alakulnak a hozzáadott édesítő anyagok eloszlásai (stevia, fruktóz): 

  • Avemar granulátum: napi adag egy 17 grammos tasak, amelynek szénhidrát tartalma 13 gramm, ebből 7.4 gramm fruktóz.
  • Avemar granulátum D-vitaminnal: napi adag egy 14,5 grammos tasak, amelynek szénhidrát tartalma 5,27 gramm. Nem tartalmaz fruktózt, stevia-val van édesítve.
  • Avemar liofilizátum: napi adag egy 5,75 grammos tasak, amelynek 2,2 gramm a szénhidrát tartalma. Nem tartalmaz fruktózt, stevia-val van édesítve.
  • Avemar filmabletta: napi adag 2x4, 2x5, vagy 2x7 tabletta – ezen mennyiségek szénhidrát tartalma 1.4, 1.8 v. 2.5 gramm összesen. Nem tartalmaz fruktózt

 Összesítve tehát a cukorbetegséggel (is) küzdő daganatos betegeknek inkább a D-vitaminos granulátum, a tabletta és liofilizátum termékeinket ajánljuk, mivel granulátum termékünk fruktózt tartalmaz!

 Mivel sokszor érkezik kérdés daganatos betegségben érintettektől (is) a diabétesszel kapcsolatosan, ezért gondoltuk úgy, hogy cikk sorozatunk következő fejezetét ennek a témának szenteljük

Amit a cukorbetegségről általában tudni érdemes, a diabétesz fajtái és hajlamosító tényezői, milyen gyógyszereket/egyéb készítményeket szedhet és mit nem egy diabéteszes; ezekre a kérdésekre kerestük a választ sorozatunkban.

A világon minden tizedik ember találkozik közvetve, vagy közvetlenül élete során a cukorbetegséggel (diabétesz-szel), ennek ellenére nagyon kevesen figyelnek tudatosan arra, hogy elkerüljék kialakulását akkor, amikor még esélyük van rá. 
A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor az emberi szervezet már hónapok, akár évek óta segítségre szorul. 
Az interneten rengeteg információ fellelhető a témában, de nagyon kevés az olyan összefüggő, hiteles cikk, amely valóban átfogó módon mutatja be a diabétesz minden fontos részletét.

Egyes becslések szerint közel 1 millió magyar embernél diagnosztizálható a diabétesz (cukorbetegség) valamelyik formája. A témát tehát alaposan körül kell járni, mert az előző jegyzetünkben érintett betegcsoportnál (gluténérzékenység) is lényegesen több embert érint!

A cukorbetegség kapcsán nem árt, ha ismerjük a fontosabb rizikótényezőket, melyek közül talán a legfontosabb három: az elhízás (különösen az abdominális, azaz az alma-típusú), a mozgásszegény életmód és az emelkedett koleszterin, illetve triglicerid szint (köznyelven vérzsír).

Érdekes megfigyelés, hogy főként 30 év feletti túlsúlyos kismamáknál, nagysúlyú baba születése után gyakrabban alakul ki cukorbetegség, illetve egyes gyógyszercsoportok tartós szedése (ilyenek pl. a fogamzásgátló készítmények, szteroidok, vizelethajtók) szintén okozhatja a diabétesz kialakulását.
Genetikai rendellenesség (Down szindróma, Prader Willi szindróma) hajlamosító tényező lehet, illetve a stresszt, mint önálló faktort sem szabad figyelmen kívül hagyni (a stressz, a kialakult diabéteszes beteg állapotán is ronthat, hiszen az ún. stressz hormonoknak (kortizol) is van a cukoranyagcserére gyakorolt hatása).

Természetesen minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. 
Mindenféleképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszint-mérést, ha: állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, acetonszagú lehelet, lassú sebgyógyulás, nőknél elhúzódó hüvelyi gombás fertőzés, viszkető bőr, látásromlás, zsibbadás a lábon és/vagy kézen (neuropathia) áll fenn.

A cukorbetegségnek nagy általánosságban három fő típusát különböztethetjük meg egymástól: 

  • az 1-es típusú diabéteszt,
  • a 2-es típusú diabéteszt és
  • a terhességi cukorbetegséget. 

Amennyiben valakinél cukorbetegség kerül megállapításra, akkor – néhány ritka kivételt leszámítva – az említett három típus valamelyikébe kerül, amit a kezelőorvos minden esetben pontosan közöl a beteggel. Ez azért különösen lényeges, mert a kezelést egyrészt mindig maga a beteg végzi – nyilván orvosi útmutatás alapján –, és a kezelés annak a függvénye, hogy a betegségnek melyik típusába tartozunk bele.

A cukorbetegség kezelése három módon történhet: inzulin pótlással, megfelelően beállított táplálkozással (diéta) és/vagy gyógyszerrel (orális antidiabetikum).

FONTOS! A cukorbetegség kezelése nagyban függ az alapbetegség fajtájától így mindenféleképpen orvosi vizsgálat (diabetológus szakorvos, de a háziorvosi rendelőben is van lehetőség gyors vércukor mérésre) szükséges bármely kezelés megkezdése előtt!

Amennyiben további kérdése van, kérjük keressen minket bizalommal!

 

Alkalmazhatók-e az Avemar készítmények glutén érzékeny betegeknél (is)?

Miért foglalkozunk ezzel? Az Avemar egy fermentált-búzacsíra-kivonat tartalmú készítmény. Gyakran kapjuk az a kérdést, hogy fogyasztható-e glutén-érzékenység esetén.

Milyen élelmiszerek tekinthetők gluténmentesnek?

Erről a szabályozó, Európai BIZOTTSÁG 41/2009/EK RENDELETE nyilatkozik részletesen:

A gluténmentes megnevezést akkor viselhetik, ha gluténtartalmuk a végső fogyasztó számára értékesített alakban nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.”

Az Avemar granulátum, liofilizátum és tabletta hatóanyagát ún. fermentációs eljárással több lépcsőben nyerik ki a búzacsírából.

Az Avemar termékek ezeknél az értékeknél magasabb glutén tartalommal bírnak, az utolsó mérés alapján 887 mg / kg, ez kb. 15,1 mg / 1 tasak, ez felel meg a napi adagnak. Mi alapvetően nem javasoljuk liszt- vagy gluténérzékenység / intolerancia esetén, ezért is szerepel ez a betegtájékoztatóban. Ugyanakkor minden érintettnek más az egyéni tolerancia szintje, kérjük a fenti adat ismeretében mérlegelje a döntést.

A gluténmentesség mostanában meglehetősen divatos fogalom, és egyre többen is választják a gluténmentes életet,- sokszor olyanok is, akik valójában nem szenvednek az ehhez társított betegségtől. Ám abba már nem gondolunk bele, hogy mi is az a glutén valójában, és tulajdonképpen mi a baj vele (már ha van egyáltalán bármi baj)? Milyen tünetekhez köthető, milyen készítmények fogyaszthatók és melyek tiltólistásak az érintetteknél?

Gyógyszerész szakértőnktől nem csak ezt kérdeztük meg, hanem általában is érdeklődtünk a glutén-érzékenységről; Lássuk, hogy mi az, amit a gluténről, a glutérzékenység betegségről és az allergizáló tünetekről röviden tudni érdemes…

...a leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, ill. a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a gluténérzékeny szervezet számára toxikus alkotórészt, a gliadint.

Régi megfigyelés alapján, miszerint az ezekből készült liszttartalmú ételek (kenyér, tészta stb) tartós fogyasztása után jelentek meg a tünetek, nevezték el lisztérzékenységnek a betegséget. A gluténérzékenység ennek a betegségnek a szakszerűbb elnevezése.

A gluténérzékenység meglehetősen összetett probléma, számos tünete lehet, melyek sajnos más betegségekkel is összefügghetnek, éppen ezért sok egyéb probléma kizárása után jutnak el a tényleges diagnózis kimondásához.

A tünetek megjelenése a glutén tartalmú tápanyagok vékonybélben található enzimek általi lebonthatatlanságának köszönhető. Ezen anyagok felszaporodva a bélrendszerben helyi gyulladásos reakciót okoznak, ami a bélbolyhok sorvadásához, pusztulásához vezet.

 

  • A leggyakoribb, gluténérzékenységre utaló tünet az emésztőrendszerünket érinti. A tünetek között találhatjuk a hasmenést, a székrekedést, a reflux betegséget, illetve a gyakori hasfájást.
  • A korpás haj, a hámló, viszkető és húzódó bőr egyaránt az ekcéma tünete lehet, ez pedig összefüggésben állhat a gluténérzékenységgel is. A pikkelyes bőr, a hámlás, viszketés pszoriázisra is utalhat. Ennek az autoimmun betegségnek a fellángolásánál is nagy jelentősége van a táplálkozásnak, és a gluténtartalmú ételek mellőzése jelentősen csökkentheti a tüneteket. A gluténérzékenység emellett egyéb bőrtüneteket is okozhat, például csalánkiütéseket vagy apró kiütéseket a felkaron (csirkebőr), illetve gyakoribbá teheti ezek megjelenését.
  • A gluténérzékenység egyik lehetséges tünete a nehézkes, lelassult gondolkodás is, a koncentrációs nehézségek, a memóriazavarok, a zavarodottság. Többször előforduló hasonló panaszoknál érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni!
  • Egy 2012-es amerikai kutatásból kiderült, hogy a gluténérzékenyek 56%-a rendszeresen tapasztalt fejfájást, illetve migrént (az egészséges kontrollcsoportban ez az arány mindössze 14 százalék volt). Azt régóta tudjuk, hogy bizonyos ételek kiválthatnak migrént vagy ronthatják a fejfájós betegek állapotát - ezek között a kiváltó ételek között a gluténtartalmú élelmiszereket is megtalálhatjuk.
  • Azon férfiak és nők körében, akiknél gluténérzékenységet diagnosztizáltak, sokkal gyakoribb a terméketlenség, mint az egészséges népesség körében. Ennek egyrészt oka lehet a gluténérzékenységgel összefüggő alultápláltság, de a szakemberek még nem derítették fel ennek az összefüggésnek a pontos okait. A gluténmentes étrend azonban javíthat a fogantatási esélyeken.

Azt, hogy valaki gluténérzékeny csak szakorvos (gasztroenterológus, allergológus) állapíthatja meg, az egyszerű vérvételen kívül az is előfordulhat, hogy bélbiopsziát is elrendel a gasztroenterológus a biztos diagnózis érdekében.

A betegség nem gyógyítható, de gluténmentes diétával jól karbantartható, tünetmentessé tehető. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, mert bizonyos betegségek halmozódása gyakoribb lehet (meddőség, bélrendszeri daganatok)!

A betegség genetikai eredetű, de megfigyeltek egyéb hajlamosító tényezőket is, úgy mint bakteriális- (Campilobacter jejunii) és vírusfertőzéseket (adenovirus, hepatitis C vírus), korán befejezett szoptatást, illetve a stresszt is leírták, mint egyik lehetséges okot.

Sokszor kapjuk azt a kérdést, hogy vajon gluténre érzékenyek szedhetnek-e Avemart.

 A kérdés azért is nagyon fontos, mert a gluténérzékenyek legfőbb tünetei normál vagy magas gluténtartalmú élelmiszer vagy készítmény fogyasztásánál a krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás, hányinger, hányás.

 Egy daganatos beteg, bizonyos kemoterápiás kezelések során, az alkalmazott szer mellékhatásaként is találkozhat a fenti tünetek bármelyikével. Így, ha lehet még fontosabb, hogy a glutén érzékeny daganatos beteg, mindenképpen csak olyan élelmiszert, tápszert, speciális gyógyászati célra szánt tápszert fogyasszon, amely nem fokozza a fenti tünetek megjelenését, gyakoriságának előfordulását.

Avemar Liofilizate – New product

1 BOX, 30 SACHETS

Dietary food containing fermented wheat germ extract for special medical purposes of cancer patients to supplement clinical treatment, for daily use.

Thanks to the special freeze dry technology, except for the natural orange flavour and the stevia sweetener, our drink powder does not contain any additives or base materials. It is easily soluble and absorbable.

We recommend it for those who, due to a difficulty to swallow, prefer consuming the active ingredient in the form of a drink as opposed to a pill, who prefer stevia as a sweetener and who would like to avoid the use of even a minimal amount of additives. For those who weigh less than 90 kg, one sachet per day is recommended, so one box is sufficient for one month. It takes at least two months for the positive physiological effects to develop, so if you would like to try the product, we recommend two boxes, so that you can take Avemar without interruption for two months.

PRODUCT INFORMATION

Indication: Avemar lyophilizate [Oncomar] is indicated for supplementing the clinical oncological treatments (surgery, radiotherapy, chemotherapy, immunotherapy, etc.) of cancer patients. Avemar lyophilizate [Oncomar] is indicated to be taken without interruption before, during the full course and after the completion of oncological treatments. Avemar lyophilizate [Oncomar] can be taken at any stage of a tumorous disease. After surgery, Avemar lyophilizate [Oncomar] may be initiated when the patient has been able to take food orally without complications for at least 4 days.

Side effects: Side effects are extremely rare; you might occasionally experience softer stool, a feeling of sickness or nausea.

Contraindication: The product is contraindicated during pregnancy and breastfeeding. Avemar lyophilizate is also strictly contraindicated for patients undergoing organ or tissue transplantation. The product should not be consumed by patients suffering from the bleeding erosion or ulcer of the gastrointestinal tract (bleeding peptic or duodenal ulcer) or from malabsorption syndrome (impaired nutrient absorption). It is also contraindicated in the case of gluten-sensitive enteropathy (celiac sprue) or for patients with hypersensitivity to any of the components and ingredients of the product.

Known interactions: Leave a gap of at least two hours between administering Avemar and vitamin C or any product containing vitamin C. It is advisable to administer Avemar lyophilizate [Oncomar] and other medicinal products separately, at different times of the day.

Important notice: The application of Avemar lyophilizate does not serve as a substitute for clinical oncological treatment or medication! The product can only be used under medical supervision. The product can only be used above the age of 14. The product is not suitable for use as the sole source of nourishment. In the event of examinations in which oral contrast material is used, instructions of the attending physician must be respected. Diabetics can consume the product, taking into account the carbohydrate content.

Storage: Protect from heat, store in a cool, dry place, preferably below 15°C, in a refrigerator. Does not need to be deep-frozen. Keep out of reach of children!

Best before: Two years after manufacturing, until the end of the month shown at the bottom of the box.

Before administration, please read the detailed user information leaflet.

Application:

Preparation of a single dose: Pour the contents of one sachet Avemar lyophilizate [Oncomar] (5.75 g) into a glass. Add 100-200 ml water (or still mineral water), mix thoroughly and drink the solution. Any solution not consumed within 30 minutes of preparation, should be discarded.

Dosage: For those who weigh less than 90 kg, one dose of Avemar lyophilizate [Oncomar] is recommended per day, prepared as described above, preferably 1 hour before eating. For those who weigh more than 90 kg, two doses are recommended (one in the morning and one in the evening).

Before administration, please read the detailed user information leaflet.

CONTENTS

Ingredients: Fermented wheat germ extract (5.5 g/sachet), natural orange flavour, sweetener: standardised stevia extract (steviol-glycoside 19.4 mg/sachet).

The active ingredient of the product is fermented wheat germ extract, which is a biologically transformed extract of high quality wheat germ.

Mi az Avemar?

Az Avemar fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazó készítmény daganatos betegek részére, az onkológiai kezelések kiegészítésére. Napi fogyasztása a rákdiagnózis első pillanatától javasolt. Tabletta és több féle italpor formában készítjük. Magyar találmány, amely 1998 óta világszerte kapható.

Recept nélkül megvásárolható a patikákban,  weboldalunkon és budapesti márkaboltunkban is. Az Avemar gyártása gyógyszergyári körülmények között, szigorú minőségbiztosítási protokoll betartásával történik Magyarországon.

Feltalálója Dr. Hidvégi Máté, aki a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert kutatásai alapján alkotta meg forradalmi készítményét 1998-ban. Az Avemart azóta a világ számos országában folyamatosan alkalmazzák daganatos betegek kiegészítő terápiájában. Dr. Hidvégi a rákkutatásban szerzett érdemeiért Köztársasági Elnöki aranyéremben részesült.

Így készül az Avemar, azaz minden, amit érdemes tudni a fermentációról

Az Avemar készítmények dobozán a következőt olvashatjuk: „A készítmény aktív összetevője az Avemar pulvis, amely válogatott minőségű búzacsíra biotechnológiai úton átalakított kivonata”. Az Avemar pulvis-t speciális „fermentált búzacsíra kivonat”-nak is nevezzük.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi is ez a fermentációnak nevezett biotechnológiai átalakítás, hogyan jön létre ez az értékes komplex esszencia, ami ilyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a daganatos betegek terápiájának kiegészítése során?

Ezt a témát járjuk körbe az alábbiakban:

Mit is jelent ez a szó, hogy „fermentáció”?

Magyar jelentése: erjedés. Számos természetes folyamat zajlik mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) közreműködésével, melynek során szerves anyagok lebontása, átalakulása megy végbe. Az ember felismerte és hasznosította az ezekben a folyamatokban rejlő lehetőségeket. Így jött létre a „fermentálás” (erjesztés), amely már tudatos, irányított technológiai folyamat.

A fermentálásra egy közismert egyszerű példa a sörgyártás, borgyártás, de biotechnológiai fermentációval állítják elő pl. a penicillint és számos más antibiotikumot is.

Mi a helyzet az Avemar gyártása esetén?

Az Avemar alapanyaga a kiváló, válogatott minőségű búzacsíra. Ez nem csíráztatott búza csírája, hanem a búzamagban található kicsi, „életcsíra” melyet malmi eljárással nyernek ki a búzaszemekből. Éves szinten megközelítőleg 100 tonna búzacsírátdolgoznak fel a Biropharma Kft. dél-alföldi, Kunfehértón található üzemében.

Az értékes Avemar pulvis előállítás céljára a Biropharma Kft. speciális élesztőtörzset használ. (ÉRDEKESSÉG! az alkalmazott Saccharomyces cerevisiae élesztőtörzset a párizsi Pasteur Institute Paris intézetben deponálták).

A fermentáció körülményeit, paramétereit gondosan kidolgozták, szabadalommal védték. Steril levegőztetést biztosítanak a folyamat során. A speciális élesztőtörzs jelenlétében kapott értékes fermentátumot elválasztás, finomszűrés után vákuumban (alacsony nyomáson) kíméletesen besűrítik, majd porlasztva szárítják. Az alkalmazott porlasztva szárítási eljárás rendkívül gyors és kíméletes, óvja a hőérzékeny összetevőket a hőterheléstől. Az így kapott por az Avemar pulvis, az Avemar készítmények tablettázásához, granulátum- és italporkészítéséhez használt alapanyaga.

Hogyan lesz a kapott Avemar por hatóanyagból Avemar késztermék?

A különféle Avemar formulákat a Biropharma Kft. szigorú gyógyszergyártási körülmények között állítja elő, csomagolja és ellenőrzi. A gyártási folyamat tiszta, szűrt és nyomott légellátású terekben történik. A kapott Avemar termékeket gyártási tételenként minden előírt paraméter szerint ellenőrzik. Az ellenőrzéshez hozzá tartoznak az ún. nagynyomású kromatográfiás (HPLC-s) vizsgálatok is, melynek során mennyiségi és minőségi (ujjlenyomat kromatográfiás) vizsgálatokat végeznek.

A megbízható minőség az alapja az Avemar nemzetközi sikereinek és hírnevének, hiszen több országban díjakkal is elismerték azt a szakmai színvonalat, melyet képvisel.

süti beállítások módosítása