Társ a küzdelemben-Avemar

Társ a küzdelemben-Avemar

Alkalmazhatók-e az Avemar készítmények glutén érzékeny betegeknél (is)?

2021. november 11. - Avemar_Társ a küzdelemben

Miért foglalkozunk ezzel? Az Avemar egy fermentált-búzacsíra-kivonat tartalmú készítmény. Gyakran kapjuk az a kérdést, hogy fogyasztható-e glutén-érzékenység esetén.

Milyen élelmiszerek tekinthetők gluténmentesnek?

Erről a szabályozó, Európai BIZOTTSÁG 41/2009/EK RENDELETE nyilatkozik részletesen:

A gluténmentes megnevezést akkor viselhetik, ha gluténtartalmuk a végső fogyasztó számára értékesített alakban nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.”

Az Avemar granulátum, liofilizátum és tabletta hatóanyagát ún. fermentációs eljárással több lépcsőben nyerik ki a búzacsírából.

Az Avemar termékek ezeknél az értékeknél magasabb glutén tartalommal bírnak, az utolsó mérés alapján 887 mg / kg, ez kb. 15,1 mg / 1 tasak, ez felel meg a napi adagnak. Mi alapvetően nem javasoljuk liszt- vagy gluténérzékenység / intolerancia esetén, ezért is szerepel ez a betegtájékoztatóban. Ugyanakkor minden érintettnek más az egyéni tolerancia szintje, kérjük a fenti adat ismeretében mérlegelje a döntést.

A gluténmentesség mostanában meglehetősen divatos fogalom, és egyre többen is választják a gluténmentes életet,- sokszor olyanok is, akik valójában nem szenvednek az ehhez társított betegségtől. Ám abba már nem gondolunk bele, hogy mi is az a glutén valójában, és tulajdonképpen mi a baj vele (már ha van egyáltalán bármi baj)? Milyen tünetekhez köthető, milyen készítmények fogyaszthatók és melyek tiltólistásak az érintetteknél?

Gyógyszerész szakértőnktől nem csak ezt kérdeztük meg, hanem általában is érdeklődtünk a glutén-érzékenységről; Lássuk, hogy mi az, amit a gluténről, a glutérzékenység betegségről és az allergizáló tünetekről röviden tudni érdemes…

...a leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, ill. a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a gluténérzékeny szervezet számára toxikus alkotórészt, a gliadint.

Régi megfigyelés alapján, miszerint az ezekből készült liszttartalmú ételek (kenyér, tészta stb) tartós fogyasztása után jelentek meg a tünetek, nevezték el lisztérzékenységnek a betegséget. A gluténérzékenység ennek a betegségnek a szakszerűbb elnevezése.

A gluténérzékenység meglehetősen összetett probléma, számos tünete lehet, melyek sajnos más betegségekkel is összefügghetnek, éppen ezért sok egyéb probléma kizárása után jutnak el a tényleges diagnózis kimondásához.

A tünetek megjelenése a glutén tartalmú tápanyagok vékonybélben található enzimek általi lebonthatatlanságának köszönhető. Ezen anyagok felszaporodva a bélrendszerben helyi gyulladásos reakciót okoznak, ami a bélbolyhok sorvadásához, pusztulásához vezet.

 

  • A leggyakoribb, gluténérzékenységre utaló tünet az emésztőrendszerünket érinti. A tünetek között találhatjuk a hasmenést, a székrekedést, a reflux betegséget, illetve a gyakori hasfájást.
  • A korpás haj, a hámló, viszkető és húzódó bőr egyaránt az ekcéma tünete lehet, ez pedig összefüggésben állhat a gluténérzékenységgel is. A pikkelyes bőr, a hámlás, viszketés pszoriázisra is utalhat. Ennek az autoimmun betegségnek a fellángolásánál is nagy jelentősége van a táplálkozásnak, és a gluténtartalmú ételek mellőzése jelentősen csökkentheti a tüneteket. A gluténérzékenység emellett egyéb bőrtüneteket is okozhat, például csalánkiütéseket vagy apró kiütéseket a felkaron (csirkebőr), illetve gyakoribbá teheti ezek megjelenését.
  • A gluténérzékenység egyik lehetséges tünete a nehézkes, lelassult gondolkodás is, a koncentrációs nehézségek, a memóriazavarok, a zavarodottság. Többször előforduló hasonló panaszoknál érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni!
  • Egy 2012-es amerikai kutatásból kiderült, hogy a gluténérzékenyek 56%-a rendszeresen tapasztalt fejfájást, illetve migrént (az egészséges kontrollcsoportban ez az arány mindössze 14 százalék volt). Azt régóta tudjuk, hogy bizonyos ételek kiválthatnak migrént vagy ronthatják a fejfájós betegek állapotát - ezek között a kiváltó ételek között a gluténtartalmú élelmiszereket is megtalálhatjuk.
  • Azon férfiak és nők körében, akiknél gluténérzékenységet diagnosztizáltak, sokkal gyakoribb a terméketlenség, mint az egészséges népesség körében. Ennek egyrészt oka lehet a gluténérzékenységgel összefüggő alultápláltság, de a szakemberek még nem derítették fel ennek az összefüggésnek a pontos okait. A gluténmentes étrend azonban javíthat a fogantatási esélyeken.

Azt, hogy valaki gluténérzékeny csak szakorvos (gasztroenterológus, allergológus) állapíthatja meg, az egyszerű vérvételen kívül az is előfordulhat, hogy bélbiopsziát is elrendel a gasztroenterológus a biztos diagnózis érdekében.

A betegség nem gyógyítható, de gluténmentes diétával jól karbantartható, tünetmentessé tehető. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, mert bizonyos betegségek halmozódása gyakoribb lehet (meddőség, bélrendszeri daganatok)!

A betegség genetikai eredetű, de megfigyeltek egyéb hajlamosító tényezőket is, úgy mint bakteriális- (Campilobacter jejunii) és vírusfertőzéseket (adenovirus, hepatitis C vírus), korán befejezett szoptatást, illetve a stresszt is leírták, mint egyik lehetséges okot.

Sokszor kapjuk azt a kérdést, hogy vajon gluténre érzékenyek szedhetnek-e Avemart.

 A kérdés azért is nagyon fontos, mert a gluténérzékenyek legfőbb tünetei normál vagy magas gluténtartalmú élelmiszer vagy készítmény fogyasztásánál a krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás, hányinger, hányás.

 Egy daganatos beteg, bizonyos kemoterápiás kezelések során, az alkalmazott szer mellékhatásaként is találkozhat a fenti tünetek bármelyikével. Így, ha lehet még fontosabb, hogy a glutén érzékeny daganatos beteg, mindenképpen csak olyan élelmiszert, tápszert, speciális gyógyászati célra szánt tápszert fogyasszon, amely nem fokozza a fenti tünetek megjelenését, gyakoriságának előfordulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://avemar.blog.hu/api/trackback/id/tr9116752834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása